Kapellimestarit


Erkki Lasonpalo toimii Tapiolan nuorten sinfonikkojen pääkapellimestarina.

Lasonpalon kapellimestariopinnot alkoivat Jorma Panulan nuorisokapellimestariluokalla vuonna 2007 ja jatkuivat seuraavana vuonna Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla professori Leif Segerstamin johdolla. Hän on osallistunut Jukka-Pekka Sarasteen, Mikko Franckin, Atso Almilan ja Tibor Bogányin mestarikursseille. Keväällä 2011 Wegelius-säätiö myönsi Lasonpalolle tunnustusapurahan orkesterijohdon opiskelun johdosta. Kapellimestaridiplomin Lasonpalo suoritti keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin.

Lasonpalo on vieraillut diplominsa jälkeen Turun, Helsingin, Lappeenrannan, Tampereen, Lahden Oulun, Kuopion ja Jyväskylän kaupunginorkestereissa, Tapiola Sinfonietassa, Lapin ja keskipohjanmaan kamariorkesterissa, sekä Kokkolan Oopperassa. Lasonpalo toimii Heinäveden musiikkipäivien taiteellisena johtajana sekä Kemin kaupunginorkesterin pääkapellimestarina.

Viulua Lasonpalo opiskeli ensin Lahden konservatoriossa Pertti Sutisen johdolla. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli viulua vuodesta 2004 prof. Mi-Kyung Leen, Päivyt Mellerin, prof. Réka Szilvayn ja Tero Latvalan johdolla. Hän on toinen viulisti aktiivisesti toimivassa Postiglione jousikvartetissa, joka voitti kesällä 2009 kansainvälisen Night and jousikvartettikilpailun.

 

Aikaisemmat kapellimestarit


Jan Söderblom toimi Tapiolan nuorten sinfonikkojen pääkapellimestarina ja taiteellisena johtajana syksystä 2011 alkaen. Hänen johdollaan TNS on vieraillut Italiassa (kevät 2012) ja Kiinassa (syksy 2014).

Luonnosta ja hiljaisuudesta inspiroituva Jan Söderblom syntyi muusikkoperheeseen Helsingissä vuonna 1970. Nykyään kapellimestarina ja viulistina työskentelevä Söderblom aloitti konsertoimisen jo viuluopintojensa alkuvuosina.

Varhain alkaneiden solistitehtävien lisäksi menestyksekkäät konserttikiertueet Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä ja kiinnostus orkesterissa soittamista kohtaan loivat pohjan Söderblomin monipuoliselle ja aina uutta etsivälle uralle. Opinnot Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla vuosina 1997-2001 johtivat intensiiviseen työskentelyyn suomalaisten ja ulkomaisten eturivin orkestereiden kanssa: mm. Radion Sinfoniaorkesteri, Helsinki Filharmonia, Tampere Filharmonia, Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta, Kamariorkesteri Avanti!, Scottish Chamber Orchestran, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta RTVE (Espanjan radion ja television orkesteri) Nordwestdeutsche Philharmonie, MDR Sinfonieorchester (Leipzig), Danish National Chamber Orchestra, KORK (Norjan radion sinfoniaorkesteri), Norrköpingin ja Helsingborgin sinfoniaorkesterit ja Orchestre National Bordeaux Aquitaine.

Söderblom toimi vuosina 2001-2008 Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana. Vuodesta 2012 alkaen hän on toiminut Pori Sinfoniettan kapellimestarina ja Helsingin filharmonisen kuoron vakituisena vierailevana kapellimestarina. Vuonna 2015 hän aloitti Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestarina.

Söderblom asuu perheensä kanssa Fiskarsin taiteilija- ja käsityöläisyhteisössä, Suomen etelärannikolla.

 

Jani Telaranta toimi Tapiolan nuorten sinfonikkojen kapellimestarina vuodesta 2006 vuoteen 2011. Telarannan johdolla orkesteri on tehnyt kiertueet Saksaan ja Latviaan, esiintynyt kolmessa suorassa lähetyksessä Espoon kaupungin ja YLEn Itsenäisyyspäiväkonserteissa sekä konserttisaleissa ympäri Suomen.

 

Markus Lehtinen toimi Tapiolan nuorten sinfonikkojen kapellimestarina ja taiteellisena johtajana 1993-2006. Hänen kaudellaan luotiin ja vakiinnutettiin nuorten sinfonikkojen toimintakulttuuri Espoon musiikkiopistossa. 13-vuoden kaudella koettiin huikeita hetkiä mm. kiertueilla Unkarissa, Irlannissa ja Italiassa, levytyksissä ja Itsenäisyyspäivä-konserteissa.

 

TNS:n edeltäjäorkesteri Espoon kamarijouset teki toisinaan sinfoniaorkesteriperiodeita Paavo Pohjolan johdolla mutta säännöllisesti harjoitteleva sinfoniaorkesteri perustettiin vuonna 1985. Pekka Savijoki oli tämän uuden orkesterin, Tapiolan nuoret sinfonikot, kapellimestari ja työskenteli orkesterin kanssa ensimmäiset vuodet 1985-1993. 

 

Vierailevat kapellimestarit

Tapiolan nuorilla sinfonikoilla on ollut ilo soittaa myös mm. Dima Slobodenioukin, Jaakko Kuusiston ja Jukka Rantamäen johdolla.